Sinopsis

“Asadur: Kayıp kimliğinin izinde”, Ermeni Soykırımı sırasında anavatanlarından sürgün edilen Ermeni yetimlerin yürek parçalayan yolculuğunu ve Asadur’un Ermeni kimliğini bulma mücadelesini anlatan 60 dakikalık bir belgesel. Yapım, Ermeni Soykırımı’nın devam eden inkârını ve bu inkârın Ermeni toplumu, kimliği ve kültürü üzerindeki kalıcı etkisini konu almaktadır.

Belgesel, dünyanın dört bir yanına dağılan yüz binlerce Ermeni yetimin yolculuğunun izini sürüyor. İlk durakları Lübnan ve Kudüs’teki yetimhaneler olan bu yetimler hayatta kalmak için yoğun bir mücadele içerisine girdi. Yurtlarını geride bırakanlar binlerce yıllık kültürlerini yabancı topraklarda yeniden yeşertmeye çalıştı. Bazıları ise dinlerini değiştirerek ya da kimliklerini gizleyerek anayurtlarında hayatta kalmayı başardı. Bugün Türkiye’de birçok torun, büyükanne ve büyükbabalarının izini sürmeye ve kendi kimliklerini bulmaya çalışıyor.

Halen Türkiye’de yaşayan kahramanımız Asadur da bu örneklerden biri. Asadur, Ermeni kimliğini genç yaşta öğrenmesine rağmen, bu bilgiyi gizli tutması için yemin ettirilir ve ancak yaşlılığında kimliğinin peşine düşebilir. Bu yolculuğunda kendini tıpkı soykırım sonrasındaki yüzbinlerce Ermeni yetimi gibi bir Ermeni yetimhanesinde, Kamp Armen direnişinde bulur. Asadur, annesi babası olan kültürel bir yetim ve inkar edilen soykırımın canlı bir belgesi olarak karşımıza çıkar. Asadur’un kimliğini ve kültürünü keşfetme mücadelesi soykırımın hala devam etmekte olan bir süreç olduğunu bir kez daha yüzümüze vurur.

Belgesel boyunca, Asadur’un aile geçmişini araştırıyor ve Ermeni Soykırımı’ndan önce Ermeni Katolik Kilisesi’nde papaz olan büyükbabasının izini sürüyoruz. Yolculuğumuzda, başta Venedik’teki Ermeni Katolik Manastırı San Lazzaro degli Armeni’nin arşivleri olmak üzere pek çok durakta ipuçları arıyoruz.

“Asadur: Kayıp kimliğinin izinde” torunların ve uzmanların gözünden, Ermeni Soykırımı’nın bireysel ve toplumsal sonuçlarını ve Ermeni kimliği üzerindeki kalıcı etkisini iredeliyor. Soykırımın inkârına rağmen kültürleri için savaşan ve köklerini aramaya devam edenlerin mücadelesine kulak kabartıyor. 100 yıl önce katledilen ve tarihi yurtlarından Der Zor çöllerine sürgün edilen Ermeni yetimlerin hiç bitmeyen hikâyesine tanıklık ediyor.